Prosze o pomoc z tym zadaniem!
Xxx: Basen napełniany jest pierwszą rura w ciagu 6 godzin a oprozniany druga w ciagu 4 godzin. Po
jakim czasie pełen basen zostanie oprozniony przy obu
przepływach otwartych
2 kwi 07:39
5-latek : Wczoraj , 2 dni temu ,3 dni temu było to zadanie poszukaj
2 kwi 08:23
Rafal44: p−wydajność pierwszej pompy [jednostka sześcienna na godzinę]
q−wydajność drugiej pompy [jednostka sześcienna na godzinę]
V−objętość basenu [jednostki sześcienne]
t−poszukiwany czas opróżniania przy obydwu przepływach otwartych [godziny]
V=p*6
V=q*4
V+p*t=q*t⇔V=(q−p)*t
p*6=(q−p)*t
q*4=(q−p)*t
| | tp | |
Z drugiego równania 4q=tq−tp⇔tp=q(t−4)⇔q= |
| |
| | t−4 | |
Podstawiając do pierwszego równania
| | tp | | tp | | tp−4p | | 4p | |
6p=t(q−p)=t( |
| −p)=t( |
| − |
| )=t( |
| ) |
| | t−4 | | t−4 | | t−4 | | t−4 | |
6t−24=4t
2t=24
t=12
2 kwi 08:33