Matura
Piotr: 1. Liczba (
√10)
2−log4 jest równa:
| | x2+a | |
2. Równanie |
| =8 ma dwa różne pierwiastki dla dowolnej liczby a ze zbioru: |
| | x | |
1 kwi 23:45
2 kwi 00:35
===:
2)
x2−8x+a=0
Δ=64−4a
64−4a>0 ⇒ 64>4a ⇒ a<16
2 kwi 00:38
Potrzeba: Co do drugiego zadania to w odpowiedzi uwzględnili jeszcze że a =/= 0, czy to jest błąd?
2 kwi 02:24
Piotr: Ktoś potwierdzi/obali?
2 kwi 13:21
olekturbo: dla a = 0
x2 = 8x
x2−8x = 0
x(x−8) = 0
x = 8 v x =0
ma jeden pierwiastek bo x # 0
2 kwi 13:28
olekturbo: czyli bez a = 0
2 kwi 13:29