prosze o pomoc
majkel: pewien wielomian przy dzieleniu przez x2 +1 daje reszte 2x+1 a przy dzieleniu przez x−3 daje
reszte 21. oblicz reszte z dzielenia przez x3 −3x2 +x −3
1 kwi 22:31
5-latek : Zadanie podobne do poprzedniego z tym ze jeśli dzielisz dany wielomian przez wielomian stopnia
trzeciego to reszta z dzielenia może być najwyżej stopnia drugiego czyli postaci ax2+bx+c
1 kwi 22:41
majkel: no tak.. ale popatrz... tu nie moge nigdzie wcisnac jakies warunki ze W od czegos = jakiejs
reszczie... bo x +1 nie ma pierwiastku...
1 kwi 22:52
Jack:
W(x) = P(x) * (x2+1) + 2x + 1
W(x) = Q(x) * (x−3) + 21
W(x) = Z(x) * (x3 − 3x2 +x−3) + R(x)
gdzie R(x) = ax2 + bx + c
x3 − 3x2 +x−3 <−−przyrownaj do zera i oblicz pierwiastki
wyjdzie Ci (x−3)(x2+1)
Czyli
W(x) = Z(x) * (x−3)(x2+1) + ax2 +bx + c
1 kwi 22:58
5-latek : No ale sprawdz czy czasami x3−3x2+x−3=(x2+1)(x−3) ?
1 kwi 22:58
majkel: noo.. czyli W(3) = 21 i mam tylko ten warunek czyli 9a−3b +c = 21 i co

1 kwi 23:06
Jack: pierwsze zdanie.
Pewien wielomian przy dzieleniu przez x2+1 daje reszte 2x+1
normalny zapis
W(x) = P(x) * (x2+1) + ax + b
a = 2, b = 1
1 kwi 23:13
majkel: to jak to zapisac w ukladzie rownan?
1 kwi 23:16
Jack: masz moze do tego odpowiedzi?
1 kwi 23:20
majkel: no wlasnie nie
1 kwi 23:22
Jack: ahhh, dawno takich zadan nie liczylem i nie mam pewnosci

]]
1 kwi 23:27
Jack: jedynie moge strzelac, tak jak napisalem 23;13...
a = 2 , b = 1
9a − 3b + c = 21
c = 21 − 9a + 3b = ...
aczkolwiek nie moge zagwarantowac poprawnosci
1 kwi 23:31