matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
xxxy:
Oblicz wartosc wyrażenia:
1
1
1
1
+
+
+......+
2*4
4*6
6*8
18*20
1 kwi 22:28
mat:
Może zapisać to jako ciąg i na ułamki proste
1 kwi 22:59
Jack:
zauważ, że
1
1
1
1
=
(
−
)
2*4
2
2
4
1
1
1
1
=
(
−
)
4*6
2
4
6
1
1
1
1
=
(
−
)
18*20
2
18
20
zatem twój ciąg w innym zapisie wygląda :
1
1
1
1
1
1
1
* (
−
+
−
+ ... +
−
)
2
2
4
4
6
18
20
tutaj sie wszystko w srodku usuwa, wiec tak naprawde to masz :
1
1
1
(
−
) = ...
2
2
20
1 kwi 23:08
xxxy:
Dziekuje
1 kwi 23:28