Anoniewiem
Jack: Czytalem w internecie/ogladalem filmiki o sposobach szybkiego mnozenia
i mam pytanie, bo jeden po czesci sam− po czesci z filmiku odkrylem i nie wiem czy sie sprawdza
dla kazdej liczby
jesli mamy tzw. pary ktore sie dopelniaja
np.
51*59 = (teraz tą 9 dodajemy do tej jedynki i mamy 60 * 50, 6*5 = 30 i to zapisujemy, oraz 9*1
= 9), zatem wynikiem jest
51*59 = 30 09
52*58 (analogicznie czyli 60 * 50 −> mnozymy 5 i 6, oraz koncowki wczesniejsze czyli 2*8) = 30
16
53 * 57 = 30 21
54 * 56 = 30 24
552 to akurat wiadomo = 30 25
to teraz inne liczby
21*29 = 609
22*28 = 616
34*36 = 1224
Czy to sie zgadza dla kazdej takiej pary?
1 kwi 20:56
Metis: Rada:
Ucz się do matury
1 kwi 21:03
Jack: oj tam, nie ma nic trudnego juz
1 kwi 21:30
Jerzy:
pogadaj ze Szwejkiem .... na pytanie ile to jest 356789*224321 podał prawidłowy wynik,
bez zająknienia
1 kwi 21:32
Mila:
51*59=(50+1)*(50+9)=2500+50*9+50*1+1*9=2500+10*50+9=3009
czyli:
51*59=2500+(1+9)*50+1*9
1 kwi 21:39
Mila:
22*28 = 20*20+(2+8)*20+2*8=400+200+16=616
1 kwi 21:48