Ciag geometryczny
Pati18773: Suma trzech początkowych wyrazów monotonicznego ciągu geometrycznego jest równa 13. Drugi wyraz
jest o 5 mniejszy od różnicy między 3 i 1 wyrazem. Oblicz czwarty wyraz tego ciągu.
Udało mi się tylko obliczyć ze a3 jest równe 4
Jak obliczyć a1 i a2 ?
Dzięki wielkie !
1 kwi 20:40
===:
a
1+a
1q+a
1q
2=13 ⇒ a
1(1+q+q
2)=13
a
1q+5=a
1q
2−a
1 ⇒ a
1(q
2−q−1)=5
| q2+q+1 | | 13 | |
| = |
| itd  |
| q2−q−1 | | 5 | |
1 kwi 20:56
Janek191:
a
1 + a
2 + a
3 = 13
więc
1) a
1 + a
1 q + a
1 q
2 = 13
a
2 + 5 = a
3 − a
1
więc
2) a
1 q + 5 = a
1 q
2 − a
1 ⇒ a
1 q
2 − a
1 q − a
1 = 5
Dodajemy 1) i 2) stronami
| | 9 | |
2 a1 q2 = 18 ⇒ a1 q2 = 9 ⇒ a1 = |
| |
| | q2 | |
Wstawiam do 1)
| 9 | |
| *(1 + q + q2) = 13 / * q2 |
| q2 | |
9 + 9 q + 9 q
2 = 13 q
2
4 q
2 − 9 q − 9 = 0
Δ = 81 − 4*4*(−9) = 81 + 144 = 225
√Δ = 15
| | 9 − 15 | | 3 | |
q = |
| = − |
| lub q = 3 |
| | 8 | | 4 | |
zatem
| | 9 | |
a1 = 9 : |
| = 16 lub a1 = 9 : 9 = 1 |
| | 16 | |
i dlatego
| | 3 | | 27 | | 27 | |
a4 = a1*q3 = 16*(− |
| )3 = 16*( − |
| ) = − |
| |
| | 4 | | 64 | | 4 | |
lub
a
4 = 1*3
3 = 27
=============
1 kwi 21:06
Pati18773: Nie rozumiem tego równania: a1q+5=a1q2−a1
Nie powinno być a1q2−a1=a1q−5 ?
1 kwi 21:06
Janek191:
| | 3 | |
Ciąg ma być monotoniczny, więc odpada q = − |
| |
| | 4 | |
Odp. a
4 = 27
============
1 kwi 21:08
Janek191:
a2 jest o 5 mniejszy , więc trzeba dodać 5 aby zachodziła równość.
a2 + 5 = a3 − a1
1 kwi 21:11
Pati18773: Dlaczego +5 a nie −5 w zadaniu jest ze o 5 mniejszy
1 kwi 21:11
Pati18773: Można to na jakimś przykładzie wytłumaczyć bo nadal nie mogę tego pojąć ? Zawsze mam z tym
problem
1 kwi 21:14
Janek191:
5 jest o 4 mniejsze od 9
więc
5 + 4 = 9
1 kwi 21:15
===:
masz X i Y
jeśli X jest o 5 mniejsze od Y
to X+5=Y
masz 7 i 12
7 jest o 5 mniejsze od 12
to 7+5=12
1 kwi 21:17
Pati18773: Dobrze rozumiem dziękuję bardzo !
1 kwi 21:18