Wartość parametru m
Majka: Oblicz dla jakich wartości parametru m równanie (m−4)x
4−2(m+3)x
2+(m−2)=0 posiada cztery różne
pierwiastki.
Moje obliczenia:
x
2=t
2
o (m−4)t
2−4(m+3)t+(m−2)=0
Δ=(−2m−3)
2−4(m−4)(m−2)=0
18m−23=0
i teraz nie wiem... podstawiłam to do równania 2
o ale dziwne wyniki mi wyszły..
1 kwi 20:37
Jerzy:
Aby równanie wyjściowe miało cztery róóżne , to równanie 2o) musi mieć dwa dodatnie
1 kwi 20:39
Majka: w równaniu 2
o jest błąd, powinno być (m−4)t
2−2(m+3)t+(m−2)=0
jeżeli dodatnie to
x
1+x
2>0
z tego wyszło mi m≠−3 i m≠4
dobrze?
1 kwi 20:58
Jerzy:
4 warunki:
1) m − 4 ≠ 0
2) Δ > 0
3) t1 + t2 > 0
4) t1*t2 > 0
1 kwi 21:01
Majka: ok dzięki
1 kwi 21:16