proszeee
daniel: dla jakich m ∊ R rownanie (x2 −5x)((m2−1)x − 4m2 −4)=0 ma dokladnie dwa rozne pierwiastki
rzecz
1 kwi 20:29
Jerzy:
dwa już ma ( x = 0 lub x = 5) , zatem pozostałe nawiasy muszą nie mieć wogóle,
albo jeden ( 0 lub 5 ) , albo dwa ( 0 i 5 )
1 kwi 20:34
Jerzy:
i pytanie... w drugim nawiasie nie wystepuje x ?
1 kwi 20:37
daniel: czyli delta w tym drugim nawiasie mniejsza od zera czyli : −4(m2 −1 )(−4m2 − 4) < 0 tak?
1 kwi 20:38
daniel: nie.. nie ta delta...
1 kwi 20:38
daniel: w drugim nawiasie jest wlasnie x
1 kwi 20:39
daniel: czyli wychodzi (m2−1)2 = Δ < 0 tak?
1 kwi 20:39
Jerzy:
jaki jest dokładnie drugi nawias ?
1 kwi 20:40
daniel: (m2 − 1)x −4m2 − 4
1 kwi 20:41
daniel: czyli delta wychodzi (m
2 − 1)
2 i to jest < 0 chyyba..
1 kwi 20:41
daniel: ale mam ciekawsze zadanie patrz... dla jakim m rownanie (x−10)(x − 3m +1)(x +m −7)= 0 ma 3
pierwiastki z ktorych jeden jest suma dwoch pozostalych
1 kwi 20:42
Jerzy:
x1 = 10 , x2 = 3m − 1 , x3 = 7 − m .... i teraz kombinuj
1 kwi 20:58
daniel: no to mozna zapisac ze x1= x2 + x3 , ale to chodzi o taki warunek czy np ten ze: x2= x1+x3
1 kwi 21:05
Jerzy:
równie dobrze może być: x1 + x3 = x2 lub x1 + x2 = x3
1 kwi 21:10
daniel: czyli to jest obojetne tak?
1 kwi 21:12
Jerzy:
tak
1 kwi 21:12
daniel: okeeej
1 kwi 21:23