rozwiąż równanie
remo: rozwiąż równanie log↓3 (log ↓1/8 ( log↓2 X) ) = −1
1 kwi 20:15
Jack: ↓ = ?
czy mam to rozumiec jako
log3(log1/8(log2x)) = −1 ?
1 kwi 20:18
Jerzy:
załozenie: x > 0
korzystaj z definicji logarytmu ..... ⇔ log1/8(log2x) = 3−1 ⇔ .... itd.
1 kwi 20:20
Jack: założenie
x > 0
no to po kolei
wiemy ze jak mamy logarytm log
a b = c
to
a
c = b
zatem
log
3(log
1/8(log
2x)) = − 1
3
−1 = log
1/8(log
2x)
teraz znowu to samo
zatem
i znowu ten sam wzor
2
1/2 = x
x =
√2
oczywiscie musielibysmy wiecej tych zalozen przeprowadzic, dlatego proponuje wstawic za iksa
ten wynik i sprawdzic czy sie zgadza. Jest na pewno szybciej niz wypisujac wszystkie konieczne
zalozenia
1 kwi 20:22
remo: wyjdzie wtedy log3 (log1/8 1/2) ?
1 kwi 20:47