prawdopodobieństwo
Karolcia: Oblicz ile jest liczb cyfrowych liczb naturalnych takich, że iloczyn wszytskich ich cyfr jest
równy 28.
Ω=9*106
mozemy wybrac liczby 2,2,7 i reszta 1, lub 4,7, i potem same 1. W liczbie nie moze występować
cyfra 0.
i nie wiem jak to zapisać
1 kwi 20:05
Jerzy:
A skąd masz taką IΩI ?
1 kwi 20:07
Jerzy:
a swoją drogą...do czego tu potrzebna IΩI ?
1 kwi 20:08
Janek191:
Liczby mają ile cyfr ?
1 kwi 20:09
Karolcia: w sumie to po nic xd
mają być siedmiocyfrowe
"4"możemy umieścić na 7 możliwych miejsc "7" na 6 możliwych miejsce czyli mamy 42 liczby
a druga kombinacja złozona z cyfr {2,2,7} to 7*6*5=210
czyli 210+42=252
dobrze?
1 kwi 20:14
g: | | | | | |
42 jest ok, ale z 227 trzeba inaczej. | *5, albo 7* | , powinno wyjść tak samo. |
| | | |
1 kwi 20:31
Karolcia: Dlaczego tak sie robi?
1 kwi 20:44
Mila:
1) 741111 jedna z liczb spełniająca warunki zadania.
7 różnych cyfr można ustawić na 7! sposobów, ale tu masz pięć jedynek
więc należy podzielić wynik przez 5!⇔
2) 7221111 ta liczba też spełnia warunki zadania i liczby wszystkimi możliwymi
przestawieniami tych cyfr.⇔
| 7! | | 4!*5*6*7 | | 5*6*7 | |
| = |
| = |
| =105 liczb. |
| 2!*4! | | 2!*4! | | 2 | |
Zastosowano permutacje z powtórzeniami.
1 kwi 21:46
Karolcia: Dziękuję :3
2 kwi 09:42