matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
geometria
pytajnik:
w trójkącie ABC miara kąta przy wierzchołku B jest o 90 stopni większa od miary kata przy wierzchołku A
|AC|
oblicz miary kątów tego trójkąta jeśli wiadomo że
=
√
3
|AB|
Wydaje mi się że to trzeba z tw. sinusów
c
b
=
sin(90−2α)
sin(90+α)
sin(90+α)
=
√
3
sin(90−2α)
cosα
=
√
3
cos2α
to tego momentu wydaje mi się że jest dobrze, ale jak rozpisuje cos2α to nie mogę dojść do jakiegoś sensownego wyniku. Pomoże ktoś ?
1 kwi 19:58
Jerzy:
jak kat: 90 + α może być ostry ?
1 kwi 20:00
g:
Rozpisz cos2α i zamień sin
2
α na 1−cos
2
α.
1 kwi 20:02
pytajnik:
rysunek poglądowy
1 kwi 20:03