równość 4cos^2α - 1 = 0,75 (nie rozumiem)
Maturzysta-Desperat: Jeżeli kąt α ε(0o ; 180o) zachodzi równość 4cos2α − 1 = 0,75, to
a) tgα = −34
b) cosα = √74
c) sinα = 34
d) sinα = 78
Znalazłem na tym forum to zadanie, jednak słabo wyjaśnione i niezabardzo zrozumiałem.
1 kwi 19:40
Jerzy:
| | 7 | | 9 | | 3 | |
cos2α = |
| i sin2α = |
| ⇒ sinα = |
| , bo w podanym przedziale |
| | 16 | | 16 | | 4 | |
sinus jest dodatni
1 kwi 19:51
Maturzysta-Desperat: No właśnie to coś oczywistego, ale jakoś nie mogę wykminić skąd
cos2α = 716 i sin2α = 916
1 kwi 20:07
Jerzy:
| | 4 | | 3 | | 7 | | 7 | |
4cos2α = 1 + 0,75 = |
| + |
| = |
| ⇒ cos2x = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 16 | |
| | 7 | | 9 | |
sin2α = 1 − cos2α = 1 − |
| = |
| |
| | 16 | | 16 | |
1 kwi 20:10