granica x-
stg: Jak policzyc granice z takiego wyrażenia
| | mx+2 | |
lim x−− ∞ (mx2+2x+3)34x6+3x4+2 + |
| ∞ |
| | x+2 | |
1 kwi 19:34
stg: wyrazenia wyglada tak w (mx2+2x+3)3/ 4x6+3x4+2 + mx+2 /x+2
1 kwi 19:35
Janek191:
| | ( m x2 + 2 x + 3)3 | | m x + 2 | |
f(x) = |
| + |
| ? |
| | 4 x6 + 3 x4 + 2 | | x + 2 | |
1 kwi 19:40
1 kwi 19:41
stg: mógłbyś wytłumaczyć jak do tego doszedłeś szczególnie jak skrócić w nawiasie gdzie jest 3.
1 kwi 19:42
Janek191:
| | m3 *x6 + ... | | m + 2x | |
f(x) = |
| + |
| |
| | 4 x6 + 3 x4 + 2 | | 1 + 2x | |
W I ułamku dzielimy licznik i mianownik przez x
6
| | m3 + .... | |
f(x) = |
| + ... |
| | 4 + 3x2 + 2x6 | |
1 kwi 19:57