granice w punkcie
stg: | | |x+2| | |
Funkcja f określona jest wzorem fx = |
| wyznacz granice lim x−−>−2 fx |
| | x3+4x2+4x | |
w mianowniku wycigam x i rozpisuje x(x
2+4x+4) wychodzi delta =0 x=−2 i nie wiem co dalej wynik
ma wyjsc −
∞
1 kwi 19:24
Metis: | |−2+2| | | 0 | |
| = |
| − symbol nieoznaczony , trzeba inaczej. |
| −8+16−8 | | 0 | |
| | |x+2| | | |x+2| | |
limx−>−2 |
| = limx−>−2 |
| |
| | x3+4x2+4x | | x(x2+4x+4) | |
Trzeba badać granice jednostronne.
1 kwi 19:56
stg: no właśnie staram sie badać ale jedna wychodzi −∞ a druga ∞ a w odpowiedziach jest samo −∞
1 kwi 19:59
Metis: Pokaż więc rachunki.
1 kwi 20:18