Trygonometria
Crac: cosπ5 * cos3π5 = ? Odp. −14
Jeśli nie widać cosπ/5 * cos3π/5 = ? Odp. − 1/4
1 kwi 19:15
Jack: π/5 = 36 stopni
cos (36) * cos (3 * 36) = cos 36 * cos (108)
cos 2alfa = cos
2 alfa − sin
2 alfa = cos
2alfa − (1−cos
2alfa) = 2cos
2alfa − 1
więc :
cos 36 * 2 cos
2 (54) − 1
i teraz
cos 54 = cos(90 − 36) = sin 36
wiemy ile wynosi cos 36, wiec z jedynki trygonometrycznej mozemy otrzymac sin 36
sin
2(36) + cos
2(36) = 1
a potem podstawiajac powinno wyjsc
cos 36 * 2 cos
2 (54) − 1 = ...
Oczywiscie to jest najbardziej pokretny i niepolecany sposob ever... wiec nie polecam
1 kwi 19:57
Jack: mozna by sprobowac z
cos α * cos 3α
cos (3α) = cos(α + 2α)
i mozna to rozpisac
moze cos by sie otrzymalo...
1 kwi 19:57
g: Uprości trochę jeśli się zauważy, że cos(3π/5) = −cos(2π/5).
1 kwi 20:07
1 kwi 20:08
Jack: i wszystko jasne
1 kwi 20:10
Crac: o kurde racja, dzięki
2 kwi 13:55