planimetria
Karolcia:

Cosinus jednego z kątów romby jest równy −1/3, a promień okregu wpisanego w ten romb jest równy
12. Oblicz pole rombu
cos −1/3 jest dla kąta rozwartego i nie wiem teraz co dalej z tym zrobić
czyli kąt ma cos(90+α)=−1/3
1 kwi 19:12
dero2005:

| | 1 | |
cos(90+α) = cos90*cosα − sin90*sinα = − |
| |
| | 3 | |
a = 72
P = a
2sinα =
1 kwi 19:43
Karolcia: 72*72:3=1728
ale coś tu sie nie zgadza bo nie ma do wyboru takiej odpowiedzi
1 kwi 19:49
dero2005:
a jakie są możliwości?
1 kwi 19:50
Karolcia: | | 432√2 | |
48 albo 432√2 lub 216√2 i |
| |
| | 3 | |
1 kwi 19:52
dero2005:
już wiem gdzie jest nieprawidłowość, ten kąt po lewej stronie, który oznaczyłem jako w
rzeczywistości jest równy 90−α
1 kwi 19:56
Karolcia: dobrze

dziękuję
1 kwi 20:05
dero2005:
wychodzi 432√2
1 kwi 20:13
Karolcia: A jak to wyliczyles?
Probuje ale mi nie wychodzi
2 kwi 09:59
dero2005:
Jak pisałem 19:56 ten kąt ostry to jest 90−α
Wcześniej policzyłem, że sinα =
13
| | 2√2 | |
Stąd cosα = √1−sin2α = |
| |
| | 3 | |
a = 18
√2
| | 2√2 | |
P= a2*sin(90−α) = (18√2)2* |
| = 432√2 |
| | 3 | |
2 kwi 10:25