W sześcianie abcda'b'c'd' wyznaczono punkty klmn, które są odpowiednio środkami krawędzi
ab,bc,cd' i a'd'. Długość krawędzi sześcianu jest równa a. Oblicz pole czworokąta klmn oraz
tangens kąta nachylenia płaszczyzny klmn do płaszczyzny podstawy sześcianu.
Czy może ktoś sprawdzić mi to zadanie?
Otrzymałem:
| √2 | ||
|KL|= | a | |
| 2 |
| √6 | ||
|NK| = | a | |
| 2 |
| √3 | ||
|NM|=|ML|= | a | |
| 2 |
| √3 | ||
PKNL= | a2 | |
| 4 |
| 3 | ||
PNB'L= | a2 | |
| 8 |
| 3+2√3 | ||
P= | a2 | |
| 8 |
czy te proste leżą w jednej płaszczyźnie?
| 2√2 | ||
no na Twoim rys wydaje mi się, że tak. czyli tg = | a ? | |
| 3 |
a na tym rysunku niebieski czworobok jest w tej samej płaszczyźnie co czerwony?