Wykaż że
Senea: Dany jest prostokąt ABCD. Na boku CD wybrano taki punkt E, że |DE| = 4*|CE| . Przekątna AC
przecina się z prostą BE w punkcie F.
Wykaż, że stosunek pola czworokąta AFED do pola trójkąta CDF wynosi 19/4 .
1 kwi 18:39
Senea: Jeżeli nie możecie tego udowodnić to proszę napiszcie. Może pomyliłam się z tym stosunkiem pól.
1 kwi 19:35
Senea:

z−wysokość ΔFEC
y−wysokość ΔABF
Próbowałam to zrobić tak. Przyjęłam, żę trójkąt EFC jest podobny do trójkąta FAB czyli
| 5x | | y | | 1 | |
| = |
| czyli 5z=y. Z tego wynika, że 6z=h czyli z= |
| h. |
| x | | z | | 6 | |
Później odejmuje te pola żeby otrzymać Pola które muszę wyliczyć w zadaniu ale nie wychodzi mi
ten wynik.
1 kwi 19:55
===:

wychodzi 24/5
1 kwi 20:00
Senea: Dzięki za odpowiedź. Mogłabyś mi powiedzieć jak to robiłaś?
Bo mi tam wychodzi 29/5 i nie wiem gdzie popełniłam błąd.
1 kwi 20:13
1 kwi 20:22
Eta:

P(ADEF)= 30P
1−P
1=29P
1 , P(DFC)= 5P
1
| | 29P1 | | 29 | |
to: ....= |
| = |
| |
| | 5P1 | | 5 | |
1 kwi 20:28
===:
chyba jednak "skopałem"
Jeśli pole prostokąta ABCD przyjmiemy za X
to:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
pole ΔCEF= |
| * |
| * |
| X= |
| X |
| | 2 | | 5 | | 6 | | 60 | |
| | 1 | | 1 | | 29 | |
pole czworokąta AFED= |
| X− |
| X= |
| X |
| | 2 | | 60 | | 60 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
pole ΔCDF= |
| *1* |
| X= |
| X |
| | 2 | | 6 | | 12 | |
1 kwi 20:29
Eta:
A ja wciąż "kocham"
trapezy
1 kwi 20:37
Senea: Dzięki wielkie wszystkim

Chyba nam na maturze prima aprilis zrobili :'D
1 kwi 20:37
Eta:
1 kwi 20:38