poziom hard
laik_matematyczny: Pawel i jego pomocnicy Olek i Marek pracujac razem maja wylozyc plytkami duza powierzchnie
w ciagu 10 dni.
Olek wykonuje 35 a Marek 45 pracy wykonanej w tym samym czasie
przez Pawla.
Po 8 dniach Marek zachorowal i pozostali dwaj pracownicy dokonczyli prace
O ile dni dluzej trwalo wykonanie zleconej pracy?
1 kwi 18:38
g: Oznaczam: P = wydajność dzienna Pawła, A = powierzchnia do pokrycia,
x = szukany czas przedłużenia pracy.
(3/5 + 4/5 + 1)*P * 10 = A
(3/5 + 1)*P * (2 + x) = 0,2*A
Wyznacz P/A z pierwszego i wstaw do drugiego.
1 kwi 20:22
Janek191:
w − wydajność Pawła
0,6 w − wydajność Olka
0,8 w − wydajność Marka
x − ilość dni pracy Pawła i Olka
Mamy
10*( w + 0,6 w + 0,8 w) = 8* 2,4 w + 1,6 w*x / : w
24 = 19,2 + 1,6 x
1,6 x = 4,8
x = 3
8 + 3 − 10 = 1
Odp. Wykonanie zleconej pracy trwało o jeden dzień dłużej.
1 kwi 20:48
laik_matematyczny: dzieki za wykonanie,dla mnie bylo to bardzo trudne
1 kwi 21:23