Oblicz granice funkcji w punkcie:
Alicja: Oblicz granice funkcji w punkcie x=:
1 kwi 18:03
olekturbo: na dole (x+1)(x2−x+1) na górze przedstaw funkcje w postaci iloczynowej i sie skroci (x+1)
1 kwi 18:05
Alicja: rzeczywiście dziękuję
1 kwi 18:26
1 kwi 18:35
olekturbo: pomnoz gore i dol przez √x2−5+3
1 kwi 18:35
Alicja: a mianownik jak policzyć bo nić mi nie wychodzi
1 kwi 18:49
Alicja: pomocy ja tonę
1 kwi 18:56
Janek191:
| | | | x2 −14 | |
f(x) = |
| = |
| |
| | 2 − x | | (2 −x)*( √x2 − 5 + 3) | |
Czy jest dobrze przepisane ?
1 kwi 19:01
Alicja: no właśnie i co dalej należy zrobić z mianownikiem ?
1 kwi 19:13
Janek191:

Czy szukanie granicy ma sens ?
x ≠ 2
x
2 − 5 ≥ 0 ⇔ ( x −
√5)( x +
√5) ≥ 0 ⇔ x ≤ −
√5 lub x ≥
√5
1 kwi 19:37
Alicja: Jak widać nie ma bo granica nie istnieje ?
1 kwi 19:43