zadanko srednia arytmetyczna
laik_matematyczny: srednia arytmetyczna liczb a.b.c rowna sie 12
a srednia arytmetyczna liczb 2a+1 ,2b ,c rowna sie 17
obicz srednia arytmetyczna liczb a i b
1 kwi 17:51
olekturbo:
a+b+c = 36 ==> c = 36−a−b
2a+1+2b+c = 51
2a+2b+c = 50
2a+2b+36−a−b = 50
a+b = 14
1 kwi 17:53
olekturbo: = 7
1 kwi 17:53
laik_matematyczny: szybko,dzieki
1 kwi 17:55
Janek191:
| a + b + c | |
| = 12 ⇒ a + b + c = 36 |
| 3 | |
| 2a + 1 + 2 b + c | |
| = 17 ⇒ 2a + 2 b + c + 1 = 51 |
| 3 | |
Odejmujemy stronami
a + b + 1 = 15
a + b = 14
Odp. 7
1 kwi 17:55
laik_matematyczny: dzieki
1 kwi 17:58