zadanko
laik_matematyczny: niech liczby a i b beda kolejnymi liczbami naturalnymi
udowodnij ze liczba (a+b)2 −(a−b)2 jest podzielna przez 8
1 kwi 17:40
olekturbo: = (a+b−a+b)(a+b+a−b) = 2b*2a = 4ab.
Jaki byś dodał komentarz?
1 kwi 17:42
Janek191:
a , b − kolejne liczby naturalne, więc b = a + 1
( a + b)2 − ( a − b)2 = ( 2 a +1)2 − ( −1)2 = 4 a2 + 4 a + 1 − 1 = 4 a*( a + 1)
Z dwóch liczb a i a + 1 jedna jest parzysta, co kończy dowód.
1 kwi 17:43
1 kwi 17:45
olekturbo: Już Ci Janek napisał

Nie wystarczy, że napiszesz, że 4ab dzieli się na 8, tylko musisz
wytłumaczyć dlaczego
1 kwi 17:46
laik_matematyczny: dziekuje za pomoc
1 kwi 17:48