test
laik_matematyczny: Trojkaty T1,T2.T3 sa parami,podobne kazdy z kazdym i maja odpowiednio pola P1.P2,P3
| | P1 | | 1 | |
Jesli |
| = |
| to T3 jest podobny do T1 w skali: |
| | P2 | | 16 | |
d)20
1 kwi 16:47
Rafal44: Stosunek pól dwóch figur podobnych jest równy kwadratowi ich skali podobieństwa, a zatem
trójkąt
| | 4 | |
T2 jest podobny do trójkąta T1 w skali |
| . Aby wyznaczyć skalę podobieństwa trójkąta T3 do |
| | 1 | |
trójkąta T1, potrzeba skali podobieństwa T3 do T2, czyli podałeś za mało danych...
1 kwi 17:06
laik_matematyczny: a faktycznie
1 kwi 17:07
1 kwi 17:17
laik_matematyczny: dziekuje za pomoc
1 kwi 17:19
Janek191:
@ olekturbo:
Zamiast t1, t2,t3 powinno być P1,P2,P3.
1 kwi 17:23
olekturbo: Dlaczego?
| | P1 | | t1 | |
Zamieniłem już stosunek pól |
| = k2 na stosunek boków |
| = k |
| | P2 | | t2 | |
1 kwi 17:25
Janek191:
Pomyliło mi się z T
1,T
2,T
3
1 kwi 17:32
olekturbo:
1 kwi 17:33
laik_matematyczny: czy wynik zostaje ten sam?
1 kwi 17:33