Udowodnij
Senea: Udowodnij, że jeżeli różnica sześcianów dwóch kolejnych liczb pierwszych jest liczbą pierwsza,
to suma kwadratów tych liczb również jest liczbą pierwsza
1 kwi 16:22
Rafal44: Niech p i q będą tymi liczbami pierwszymi (p>q). Wówczas liczba p3−q3=(p−q)(p2+pq+q2) jest
liczbą pierwszą. Liczby (p−q) i (p2+pq+q2) są liczbami całkowitymi, czyli dzielą liczbę
(p3−q3).
Dowolna liczba jest liczbą pierwszą wtedy i tylko wtedy, gdy ma jedynie dwa dzielniki: jeden i
siebie
samą. Wobec tego dokładnie jedna z liczb (p−q) i (p2+pq+q2) jest równa jeden, przy czym drugi
przypadek oczywiście odpada. W konsekwencji p−q=1 i p=q+1 i któraś z liczb p i q dzieli się
przez 2.
Jedyną liczbą pierwszą podzielną przez 2 jest właśnie 2, stąd p=2 i q=1 (sprzeczność, gdyż 1 to
nie
liczba pierwsza) lub p=3 i q=2. Ostatecznie p3−q3=27−8=19, 19 to liczba pierwsza. To kończy
dowód,
1 kwi 16:53
Rafal44: Zapomniałbym, suma kwadratów tych liczb wynosi 13 (13 to liczba pierwsza).
1 kwi 16:55
Senea: 
dziekuje bardzo
1 kwi 16:56
Rafal44: Tak szczerze, założenie o kolejności tych liczb pierwszych jest niepotrzebne...
1 kwi 16:58