granice
xxxy: Oblicz granice
lim n→
∞ √n +2
√n + 3
√n +......+ n
√n / 10n
2,5
/−znak dzielenia
1 kwi 15:10
Jack: lewa strona to jakis ciag...
1 kwi 15:33
Jack: √n + 2√n + 3√n + ... + n√n =
= √n(1+2+3+...+n)
suma ciagu arytmetycznego znana?
1 kwi 15:34
xxxy: Znana a jak poradzić sobie z mianownikiem?
1 kwi 21:31
kochanus_niepospolitus:
zapisz więc sumę tego ciągu ... wtedy licznik będzie posiadał n w jakiej potędze?
1 kwi 21:34
Janek191:
| | √n* 0,5*n*(n +1) | | 0,5 n2,5 + 0,5 n1,5 | |
an = |
| = |
| = |
| | 10 n2,5 | | n2,5 | |
więc
lim a
n = 0,5
n→
∞
1 kwi 21:38
xxxy: | | 1 | |
Poprawna odpowiedz to |
| , wlasnie zrobiłam tak jak Janek i nie wiem gdzie mam bład? |
| | 20 | |
1 kwi 22:12
Janek191:
To ja zgubiłem 10 w mianowniku
| | 0,5 n2,5 + 0,5 n1,5 | | 1 | | 1 | |
an = ... = |
| = |
| + |
| |
| | 10 n2,5 | | 20 | | 20 n | |
1 kwi 22:17
xxxy: Dziękuję
1 kwi 22:27