test
laik_matematyczny:

prosta l,przedstawiona na rysunku ma rownanie y=ax+b
a prosta k przechadzaca przez punkt A i prostopadla do l ma rownanie y=mx+n
prawdziwy jest warunek i dlaczego?
a) m>a i n <b
b)m>a i n >b
c) m<a i n >b
d) m<a i n<b
1 kwi 14:50
dero2005:
Patrząc na rysunek to C
1 kwi 14:53
laik_matematyczny: ale dlaczego tak sadzisz?
1 kwi 14:54
dero2005:
Bo
m*a = −1 →warunek prostopadłości
Zielona prosta przecina oś Y poniżej osi X więc wartość b<n
1 kwi 14:57
laik_matematyczny: aha

dziekuje
1 kwi 14:58