ciag arytmetyczny wykaz
olka: Witam mam problem z takim zadaniem.
Wykaż, że jeśli suma n poczatkowych wyrazow ciagu artmetycznego wyraza sie wzorem
| | 5n2+31n | |
Sn= |
| to wyraz ogolny jest rowny an= 5n+13 |
| | 2 | |
Próbowałam to na różne sposoby to rozpisywac ale nic mi nie wychodzi. Proszę o pomoc w
rozwiązaniu.
Jakieś wskazówki od czego zacząć.
1 kwi 10:52
pytajnik123: an=Sn−Sn−1
1 kwi 10:57
Jerzy:
S1 = a1
S2 − a1 = a2
a2 −a1 = r
1 kwi 10:57
olka: wyliczyc z tego n? wyszlo −13/5 i co dalej?
1 kwi 11:02
olka: r wyliczylam juz wczesniej i wyszlo mi 13 ale czy to juz jest wykazane ze akurat to jest ta
postac dana w zadaniu?
1 kwi 11:03
Jerzy:
Masz dwie metody ...którą wybierasz ?
1 kwi 11:04
Jerzy:
an = a1 + (n − 1)*r
1 kwi 11:05
olka: Wybieram metode Jerzego i w pierwszym tym, ze S1=a1 to jak to wylicze to wychodzi 2a1=2a1
czyli 0 . nie rozumeim tego.
1 kwi 11:08
Janek191:
| | 5*(n −1)2+31*(n −1) | | 5 n2 − 10 n +5 +31 n − 31 | | 5 n2 +21 n − 26 | |
Sn−1 = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 5 n2 + 31 n | | 5 n2 + 21 n − 26 | | 10 n + 26 | |
an =Sn −Sn−1 = |
| − |
| = |
| = 5 n +13 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
1 kwi 11:11
Jerzy:
Podstaw n = 1 .... ile masz ?
1 kwi 11:14
olka: Dziękuję bardzo, zle zrobilam w tym an bo chcialam n wyliczac nie wiem po co

jeszcze raz
wielkie dzięki
1 kwi 11:14
Janek191:
| | 5*12 + 31*1 | |
a1 = S1 = |
| = 18 |
| | 2 | |
| | 5*22 + 31*2 | | 20 + 62 | |
a1 + a2 = S2 = |
| = |
| = 41 |
| | 2 | | 2 | |
18 + a
2 = 41 ⇒ a
2 = 41 − 18 = 23
zatem r = a
2 − a
1 = 23 − 18 = 5
czyli
a
n = a
1 + ( n −1)*r = 18 + ( n −1)*5 = 18 + 5 n − 5 = 5 n + 13
1 kwi 11:15