proszę o rozwiązanie
anna: w pewnych sondażach poparcie społeczne dla partii X w ciągu ostatniego miesiącach
zwiększyło się o 6 punktów procentowych i obecnie jest o 15% większe niż miesiąc temu.
zatem według tych sondaży poparcie społeczne dla partii X jest obecnie równe:
a) 15%
b) 40%
c) 46%
d) 55%
nie wiem jak się do tego zabrać
1 kwi 08:37
dero2005:
Policzmy ile było
a+6 = a*1,15
a = 40
Zwiększyło się o 6 , czyli
40+6 = 46
Czyli
zwiększyło się o 15% i obecnie wynosi 46%
1 kwi 09:47
anna: dziękuję bardzo
1 kwi 09:55