matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Varost:
√
2
a) cos 225 − ctg 210 = cos (180 + 45) − ctg (180 + 30) = − cos 45 − ctg 30 = −
−
2
√
3
b) sin (−135) − tg (−120) = − sin 135 + tg 120 =
? Co dalej? 1. Czy przykład a) jest dobrze rozwiązany? 2. Jak dokończyć b) ?
1 kwi 05:03
Janek191:
Tak b) sin ( − 135
o
) − tg ( −120
o
) = − sin ( 90
o
+45
o
) + tg ( 90
o
+ 30
o
) =
√
2
= − cos 45
o
− ctg 30
o
= −
−
√
3
2
1 kwi 06:17
Varost:
Dziękuję
2 kwi 07:03