Wyznaczenie liczb a,b,c,d będących liczbami należącymi do ciągu geometrycznego
master: Liczby całkowite a,b,c,d będące pierwiatkami wielomianu W(x)=x4−10x+p tworzą ciąg
geometryczny. Wyznacz te liczby oraz wartość parametru p.
Pomoże ktoś, bo kompletnie nie mam pojęcia jak się za to zabrać, jakie zrobić do tego
założenia.
31 mar 22:51
Metis: x4−10x+p=(x−a)(x−b)(x−c)(x−d)
Dwa wielomiany są równe gdy są tego samego stopnia i mają równe współczynnik.
Porównaj je.
Zastosuj wł. ciągu geometrycznego.
31 mar 22:54
bb:
tylko zacznij od sprawdzenia tego W(x)
31 mar 23:11
Master: Mam z prawej strony opóścić nawiasy i porównać tak?
31 mar 23:13
Janek191:
a,b,c,d − ciąg geometryczny, więc
b = a*q
c = a*q
2
d = a*q
3
W(0) = p = a*b*c*d = a*aq*aq
2*aq
3 = a
4 q
6
x
4 − 10 x + p =( x −a)*(x − aq)*(x − aq
2)*(x − aq
3)
Dokończ
1 kwi 06:40
kochanus (z komorki):
De facto masz mozliwosc ulozenia 4 rownan z 3 niewiadomymi − to az nadto aby wszystko wyliczyc
1 kwi 06:50