matematykaszkolna.pl
walec walec: W kole, będącym podstawą walca, przeprowadzono cięciwę, której odpowiada kąt środkowy 90°. Walec przecięto płaszczyzną przechodzącą przez tę cięciwę równolegle do osi walca. Pole otrzymanego przekroju wynosi 56 cm². Oblicz pole powierzchni bocznej walca, jeżeli jego wysokość wynosi 4√2 cm. dlaczego pola przekroju które wynosi 56 i jest prostokatem nie można wyliczyc cięciwy P=cięciwa*h czyli: 56:42= 72 po usunięciu niewymierności w podstawie jest trójkąt prostokątny równoramienny o bokach r, r ,72 stąd r=7 stąd 3/4 długości łuku razy 42 i jest pole boczne, dlaczego moje myslenie jest błędne
31 mar 22:44
Eta: Pb= 2πr*H r=7 i H=42 to Pb=....
1 kwi 00:19
Fokus:
1 kwi 00:36
walec: Witaj Eta, dzięki za odpowiedź. Ja to wiem jak dalej, ale nie rozumiem dlaczego mam zrobić w polu bocznym całe 2πrH Przecież na dole nie ma całego koła jako podstawy tylko 3/4 obwodu ? Co źle myślę? Zrobiłabym tak: 3/4*π*7*42 i wtedy jest źle
1 kwi 22:33
walec: Eta−pomozesz?
2 kwi 18:39
walec: Eta−pomóż! dlaczego jaki błąd mam w swoim myśleniu : Przecież na dole nie ma całego koła jako podstawy tylko 3/4 obwodu ? Co źle myślę? Zrobiłabym tak: 3/4*π*7*4√2 i wtedy jest źle.:(
4 kwi 21:43
Eta: Kłania się czytanie ze zrozumieniem emotka Masz obliczyć pole boczne całego walca ! ( a co ma walec w podstawie? podstawa jest kołem ( a ty liczysz "wygryzioną" podstawę Pb= 2πrH = ....
4 kwi 21:47
walec: no fakt emotka dzięki pani !
4 kwi 21:49