walec
walec: W kole, będącym podstawą walca, przeprowadzono cięciwę, której odpowiada kąt środkowy 90°.
Walec przecięto płaszczyzną przechodzącą przez tę cięciwę równolegle do osi walca.
Pole otrzymanego przekroju wynosi 56 cm².
Oblicz pole powierzchni bocznej walca, jeżeli jego wysokość wynosi 4√2 cm.
dlaczego pola przekroju które wynosi 56 i jest prostokatem nie można wyliczyc cięciwy
P=cięciwa*h
czyli:
56:4√2= 7√2 po usunięciu niewymierności
w podstawie jest trójkąt prostokątny równoramienny o bokach r, r ,7√2 stąd r=7
stąd 3/4 długości łuku razy 4√2 i jest pole boczne, dlaczego moje myslenie jest błędne
31 mar 22:44
Eta:
Pb= 2πr*H
r=7 i H=4√2 to Pb=....
1 kwi 00:19
Fokus:
1 kwi 00:36
walec: Witaj Eta, dzięki za odpowiedź. Ja to wiem jak dalej, ale nie rozumiem dlaczego mam zrobić w
polu bocznym całe 2πrH
Przecież na dole nie ma całego koła jako podstawy tylko 3/4 obwodu ? Co źle myślę?
Zrobiłabym tak: 3/4*π*7*4√2 i wtedy jest źle
1 kwi 22:33
walec: Eta−pomozesz?
2 kwi 18:39
walec: Eta−pomóż! dlaczego jaki błąd mam w swoim myśleniu :
Przecież na dole nie ma całego koła jako podstawy tylko 3/4 obwodu ? Co źle myślę?
Zrobiłabym tak: 3/4*π*7*4√2 i wtedy jest źle.:(
4 kwi 21:43
Eta:
Kłania się czytanie ze zrozumieniem

Masz obliczyć pole boczne całego
walca ! ( a co ma walec w podstawie?
podstawa jest kołem ( a ty liczysz "wygryzioną" podstawę
P
b= 2πrH = ....
4 kwi 21:47
walec: no fakt

dzięki pani !
4 kwi 21:49