rozwiąż równanie
muzykalna109: 5cos2x+7sin2x=6
31 mar 22:44
Jerzy:
cos2x = 1 − sin2x
31 mar 22:45
muzykalna109: tak właśnie zrobiłam,ale wychodzi całkiem inny wynik niż w odp.
31 mar 22:48
Jerzy:
pokaż obliczenia
31 mar 22:50
Fokus:
5cos
x + 5sin
2x + 2sin
2x = 6
2sin
2x = 1
| | √2 | | √2 | |
sinx = − |
| lub sinx = |
| |
| | 2 | | 2 | |
31 mar 22:50
Fokus:
5cos2x + ...
31 mar 22:51
piotr: 2sin
2x=1
| | √2 | | √2 | |
(sinx− |
| )(sinx+ |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | |
31 mar 22:53
muzykalna109: 5(1−sin2x)+7sni2x=6
5−5sin2x+7sin2x−6=0
2sin2x=1
sin2x=1/2
IsinxI=√2/2
.
.
.
31 mar 22:57
Fokus:
a muzykalna skapowała?
31 mar 22:57
muzykalna109: tak właśnie zrobiłam i ostateczny wynik wychodzi:
x=3/4pi+2kpi
x=pi/4+2kpi
x=−pi/4+2kpi
x=5/4pi+2kpi
31 mar 22:59
Fokus:
a π tu jest
31 mar 23:01
31 mar 23:03
muzykalna109: matma mnie nie bawi...
dobrze wyszło? bo w odp. jest x=pi/4+kpi/2
31 mar 23:03
Fokus:
kpi, kpisz, kpimy
31 mar 23:04
muzykalna109: ...
31 mar 23:04
Fokus:
a nawet podwójnie kpimy, bo widzimy 2kpi
a jednak matma bawi
31 mar 23:07
muzykalna109: a tak poważnie to tak to ma wyjść?
31 mar 23:09