To
Alex: Proste pytanie
Jak znaleźć środek okręgu wpisanego w trójkąt równoramienny?
Wiem że punkt przecięcia się dwusiecznych jest zarazem środkiem okręgu wpisanego, tylko czy ten
punkt znajduję się zawsze na 1/3 wysokości( idąc od podstawy) poprowadzonej na podstawę?
Czy połowa długości podstawy trójkąta równoramiennego jest zarazem długością promienia okręgu
który jest na nim opisany?
31 mar 22:24
Jerzy:
a) tylko w trójkącie równobocznym
b) nie
31 mar 22:26
Alex: b) to czemu na moim rysunku średnica okręgu opisanego jest podstawą trójkąta równoramiennego?
31 mar 22:30
Jerzy:

bo to szczególny przypadek
popatrz na inny rysunek
31 mar 22:33
Alex: załóżmy że znalazłem środek okręgu opisanego poprzez przecięcie się symetralnych boków
trójkąta. Tylko w jaki łatwy sposób obliczyć jego promień?
31 mar 22:39
Jerzy:
To zależy od treści zadania i podanych danych
31 mar 22:40
Alex: Treść jest z planimetrii(trójkąt nie znajduję się w układzie współrzędnych). Trójkąt
równoramienny o boku 6 i podstawie 9. Oblicz promień opisanego na nim okręgu. Czy tyle danych
wystarczy czy rozwiązanie tego zadania nie jest możliwe?
31 mar 22:44
Mila:
Wystarczy, masz długości trzech boków trójkąta.
Możesz obliczyć wszystko co dotyczy tego trójkąta.
31 mar 22:46
Jerzy:
| | a*b*b | |
Tak , bo znasz pole trójkąta i boki: R = |
| |
| | 4P | |
31 mar 22:49
Alex: ehh rzeczywiście ten przykład niezbyt ambitny bo można go z tw.sinusów obliczyć; ze wzoru
p=(a*b*c)/4R albo P=2R2*sinx*siny*sinz
Chyba nie wiem sam czego szukam.
31 mar 22:50
Mila:
Dobry przykład:
1) oblicz pole tego Δ
2) oblicz promień okręgu wpisanego w ten Δ
3) oblicz promień okręgu opisanego na Δ
4) oblicz na jakie odcinki dzieli dwusieczna kąta przy podstawie bok przeciwległy temu kątowi.
5) Oblicz odległość między środkami okręgów : wpisanego i opisanego na Δ
6) Miary kątów
31 mar 23:00