525
pies: znajdź równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)=−1/2x
4+5x
3−5x
2+11x+12 ktora jest rownolegla
do prostej o rownaniu 4x−7=0....moze ktos to wytlumaczyc po kolei
31 mar 22:01
Jerzy:
nie ma takiej stycznej
31 mar 22:03
pies: tak tak przed x3 ma byc 5/3
31 mar 22:10
olekturbo: f'(x) = 4
31 mar 22:12
Jerzy:
zastanów się olekturbo, co wypisujesz
31 mar 22:15
olekturbo: aha racja
31 mar 22:19
olekturbo: to może:
f'(x) = −2x
3+5x
2−10x+11
y−y
0 = f'(x
0)(x−x
0)
31 mar 22:20
Jerzy:
| | 7 | |
podana prosta jest prostopadła do osi OX ( x = |
| ) |
| | 4 | |
jaka styczna to funkcji wielomianowej jest prostopadła do osi OX ?
31 mar 22:30
pies: blagam napiszesz po kolei co trzeba zrobic ? bo ja nie wiem jak sie robi takie zad
...identyczne
a ja jestem oporny wiec prosze cie
31 mar 22:45
Mila:
Piesku popatrz na treść zadania w książce i na to co napisałeś na forum.
Jeżeli dobrze przepiszesz to wyjaśnię.
| | 1 | | 5 | |
f(x)=− |
| x4+ |
| x3−5x2+11x+12 |
| | 2 | | 3 | |
I jaka prosta, bo to co napisałeś, to nie ma sensu.
31 mar 22:55
Jerzy:
Każda prosta prostopadła do osi OX przecina wykres tej funkcji
31 mar 23:02
pies: aa no to tak oczywiscie wpisalem ale sie nie wpisalo tam ma byc 4x−y−7=0
31 mar 23:07
olekturbo: czyli f'(x) = 4
31 mar 23:08
Jerzy:
f'(x0) = 4 .... i wyznacz x0 ( punkt styczności )
potem styczna: y = f'(x0)(x − x0) + f(x0)
31 mar 23:10
pies: :(
31 mar 23:25
Metis: Po co Ci to było

?
31 mar 23:29
Mila:
1)
k: 4x−y−7=0 dana prosta⇔
y=4x−7
2)
Styczna ma być do niej równoległa to musi mieć taki wsp. kierunkowy
s: y=4x+b
Wiemy, że wsp. kierunkowy stycznej w punkcie P= (x0,y0) do wykresu funkcji jest obliczany
tak:
a=f'(x0)
tutaj a=4, czyli
f'(x0)=4
3)
Musimy wyznaczyć punkt styczności:
f'(x)=−2x3+5x2−10x+11
−2x3+5x2−10x+11=4
−2x3+5x2−10x+7=0
Szukamy pierwiastków:
W(1)=−2+5−10+7=0
Schemat Hornera x=1 jest pierwiastkiem
−2 5 −10 7
−2 3 −7 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−2x3+5x2−10x+7=(x−1)*(−2x2+3x−7)
Sprawdzamy czy są inne pierwiastki
(−2x2+3x−7)=0, Δ=9−4*(−2)*(−7)=9−56<0 brak pierwiastków
4)
x0=1
f(1)= ... oblicz i podstaw do wzoru s: y=4x+b aby wyznaczyć b
31 mar 23:29
pies: milu jutro przeczytam ...ales mila ze napisalas cale dziekuje
31 mar 23:31
Mila:
To dlatego, że jesteś grzeczny. Dobranoc
31 mar 23:32
pies: co metis ?
31 mar 23:36