ciąg arytmetyczny
Sysia: Wykaż, że ciąg an=−5n+9 jest ciągiem arytmetycznym.
31 mar 21:44
Jerzy:
pokaż,że: an+1 − an ma wartość stałą
31 mar 21:44
Sysia: a2=−1 a1=4 a2−a1=5 co dalej /?
31 mar 21:49
Jerzy:
− 5(n+1) + 9 − (−5n+9) = ..... ?
31 mar 21:51
Sysia: Moge Cie prosić człowieku o to, abyś zrobił mi to zadanie
31 mar 21:53
Jerzy:
oblicz człowieku wartość tego prostego wyrażenia, które napisałem
31 mar 21:55
Janek191:
Masz obliczyć a
n+1 − a
n = ...
a
n = − 5n + 9
więc
a
n+1 = − 5*(n +1) + 9 = − 5 n − 5 + 9 = − 5 n + 4
Dokończ
31 mar 21:56
Sysia: an= −5 + 9
a1= (−5*1) +9
a1= −5 +9
a1= 4
a2= (−5*2) +9
a2= −10+9
a2= −1
a3= (−5*3)+9
a3= −15+9
a3= −6
a2−a1= −1− 4 = −5 a3= −6 − (−1) = −5
odp. ciąg jest arytmetyczny?
31 mar 21:58
Jerzy:
bzdury wypisujesz... różnica ma być stała dla każdego n, a nie dla dwóch pierwszych wyrazów
31 mar 22:01
Janek191:
To co napisałaś , nie jest dowodem.
31 mar 22:01
Sysia: Zrobiłam to zadanie patrząc jak zrobione jest takie samo zadanie w książce, tylko inny
przykład, wszystko po koli tak samo, w ten sposob jak zrobiłam wyżej.
Nigdzie nie mam w ksiązce pokazanego tego tak rozwiązanego zadania w taki sposób jak Ty
zrobiłeś...
31 mar 22:03
Janek191:
Jak wiesz lepiej od nas, to nie zawracaj nam głowy
31 mar 22:05
Jerzy:
Jeśli : an+1 − an = constans , to ciąg jest arytmetyczny
dla ciągu: 1,3,5, 8 , 16, 150 mamy: a2 − a1 = a3 − a2 = 2, a ciąg nie jest arytmetyczny
31 mar 22:06
Sysia: Dokańczam!
an+1 − an = ( −5n+4) − ( −5n+9) = −5n+ 4 + 5n −9 = −5
31 mar 22:19
Jerzy:
teraz to jest dowód
31 mar 22:19
Sysia: Czyli po prostu pod an podstawiam an+1, następnie an+1−an i to jest dowód.
31 mar 22:21
Jerzy:
tak
31 mar 22:26