Aneta: . Dziecko w pewnym wieku potrzebuje tygodniowo co najmniej 120 jednostek witaminy A,
60 jedn. witaminy
D, 36 jedn. witaminy C oraz 180 jedn. witaminy E. Witaminy te zawarte są w dwóch produktach:
P1 i P2
. Ze względu na uboczne szkodliwe działanie witaminy A należy dostarczyć jej co
najwyżej 240 jedn.
Zawartość poszczególnych witamin w jednostce produktu oraz ceny jednostkowe produktów
są dane tabelą:
Witaminy
Zawartość witaminy w jednostce produktu
P1 p2
A 6 3
D 1 3
C 9 1
E 6 6
cena 1,2 `1,8
Ile należy zakupić produktów
P1in P2, aby dostarczyć dziecku witamin w wymaganych ilościach przy
minimalnym koszcie zakupu produktów
P1i P2?
31 mar 21:40
g: 120 < 6x+3y < 240
60 < 1x+3y
36 < 9x+1y
180 < 6x+6y
1,2x+1,8y = koszt = min
Te pięć nierówności określa obszar A na płaszczyźnie XY możliwych ilości P1(=x) i P2 (=y).
Minimalny koszt znajdziemy tak dobierając prostą (1,2x+1,8y = koszt) żeby stykała się od dołu
z obszarem A. Punkt styku wyznaczy szukane x i y.
31 mar 22:18
Halina:
22 maj 14:19
Min. Edukacji: Halina już maj wyjdź z dzieciakiem na🌞
22 maj 15:35