matematykaszkolna.pl
analiza zespolona azeta: drodzy forumowicze, szukam rady w sprawie analizy zespolonej, otóż jako samouk małe mam pojęcie o podręcznikach matematycznych, a chciałbym się w końcu pobawić liczbami zespolonymi. potrzebuję więc porady odnośnie pozycji, w których zapoznam się z podstawami, typowymi zadaniami i tymi nietypowymi, co polecacie? emotka
31 mar 21:36
kyrtap: Skoczylas
31 mar 21:40
jc: Polecam Matematykę w fizyce klasycznej i kwantowej Byrona + Fullera. Jeden z przyjemniejszych podręczników. Dwa niegrube tomy. Drugi zaczyna się od analizy zespolonej. Książkę można zacząć w dowolnym miejscu. Dużo konkretnych zastosowań.
31 mar 21:43
Janek191: Franciszek Leja − Analiza zespolona F. Leja − Funkcje analityczne W internecie jest mnóstwo wykładów z analizy zespolonej − wpisz: Analiza zespolona
31 mar 21:47
azeta: dziękuję Wam, jutro lecę od razu z rana przebuszować biblioteki, a jak mi kiedyś Byron wpadnie, to na pewno przeglądnę, dziękuję emotka
31 mar 22:38
b.: ,,analiza zespolona'' i ,,liczby zespolone'' to trochę co innego. Przez to pierwsze zwykle rozumie się teorię funkcji zespolonych (z podzbioru C w C), które mają pochodną (zespoloną). Raczej za skomplikowane, jeśli chcesz się tylko ,,pobawić liczbami zespolonymi''.
1 kwi 21:45
azeta: właśnie o funkcje mi chodziło. podstawy o własnościach tych liczb jakieś już tam mam, liźnięte apropos algebry, mniej lub bardziej opanowane, ale z podręcznikiem mniej więcej jestem je w stanie odtworzyć. zainteresowały mnie w końcu te funkcje zespolone i to o nich czegoś chciałbym się nauczyć. widzę teraz, że podręcznik Lei jest już trochę bardziej zaawansowany aniżeli się tego spodziewałem ale to nic, wiem czego muszę się douczyć i od tego zacznę. dziękuję emotka
2 kwi 10:13