granice
jerzy: lim (14x−8+14−x2)
x→2−
Mógłby ktoś opisać jak liczyło się takie granice?
31 mar 21:22
Janek191:
Sprowadź do wspólnego mianownika i dodaj.
31 mar 21:24
jerzy: (−x2+4x−1(4x−8)(4−x2)
i co dalej?
aa i licznik można zapsiać jako (x−2)2 i potem skraca się z jednym z czynników w mianowniku i
co dalej?
31 mar 21:29
Janek191:
Tak napisane, że nic nie widać
31 mar 21:32
jerzy: i ostatecznie wychodzi 1−8−4x
dobrze?
31 mar 21:32
Janek191:
| | 1 | | 1 | | 1*(x+2) | | 4 | |
f(x) = |
| + |
| = |
| − |
| |
| | 4*( x −2) | | (2 − x)(2 +x) | | 4*( x−2)*(x+2) | | 4*(x −2)*(x+2) | |
=
| | x − 2 | | 1 | |
|
| = |
| |
| | 4*(x −2)*(x + 2) | | 4 x + 8 | |
więc
x→2
−
31 mar 21:40
jerzy: też mi tak wyszło, ale wynik to 1/16 bo jest to zadanie z kodowaną odpowiedzią
31 mar 21:44
Janek191:
Tak, bo się pomyliłem, zamiast 2 wstawiłem ( − 2)
−−−−−−−−−
więc
| | 1 | | 1 | |
lim f(x) = |
| = |
| |
| | 4*2 + 8 | | 16 | |
x→2
−
31 mar 22:00