Ostrosłup prawidłowy sześciokątny
Asia: Cześć mam problem z pewnym zadaniem, otóż przy pomocy internetu jakoś rozwiązałam ale nie
jestem pewna czy dobrze.
Otóż zrobiłam tak, że 2a=4√3 (nie wiem dlaczego) i kąt α=45o zatem wyliczyłam wysokość H z
funkcji trygonometrycznej (co pewnie jest źle). Ostateczne wyniki to: H=√3, Pp=18√3, V=18.
Mógłby ktoś opisać mi w jaki sposób powinnam zrobić to zadanie i dlaczego 2a=4√3?
Treść zadania:
"W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym najdłuższa przekątna podstawy jest równa 4√3cm.
Płaszczyzna ściany bocznej tego ostrosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kąt miary 45o.
Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa."
31 mar 21:07
Jerzy:
2a = 4√3 jest prawidłowe ( zrób rysunek podstawy )
z pewnością masz źle policzone H ( pokaż trójkat , z którego korzystałaś )
31 mar 21:14
Asia:

a=45
o
x=2
√3
tga=y/x
Mniej więcej jakoś tak
31 mar 21:25
dero2005:

2a = 4
√3
a = 2
√3
H = h = 3
h
s = 3
√2
P
b = 3*a*h
s = 18
√6
31 mar 21:25