wyznacz wartości parametru m
1001miko: | | m+2 | |
Wyznacz wartości parametru m ∊R, dla których równanie |
| =x−1}{4} |
| | x+3 | |
31 mar 20:56
Jerzy:
napisz porządnie treść zadania
31 mar 20:57
1001miko: | | m + 2 | | x−1 | |
Wyznacz wartości parametru m ∊R, dla których równanie: |
| = |
| ma |
| | x + 3 | | 4 | |
jedno rozwiązanie
Sorry za niepełne zapisanie zadania
31 mar 21:02
Jerzy:
Założenie: x ≠ − 3
... ⇔ 4(m+2) = (x−1)(x+3) ⇔ x2 + 2x − 3 − 4m − 2 = 0
teraz ustal warunki, aby to równanie miało jedno rozwiazanie
31 mar 21:05
Jerzy:
korekta: x2 + 2x − 4m − 11 = 0
31 mar 21:08
1001miko: czyli po prostu Δ=0 ?
31 mar 21:14
Jerzy:
tak
31 mar 21:14
1001miko: no dobra, więc bedzie : 4+16m+44=0 ⇒ m=−3
w odpowiedziach jest jeszcze −2. Nie wiem skąd się tam wzięła
31 mar 21:18