Słuchajcie. Mam problemy odnośnie rozumienia matematyki. Wytłumaczcie mi coś.
1)Rysunek
Czerwone kropki oznaczają punkty styczności okręgu wpisanego w trójkąt. Skąd wiadomo, że
odcinki:
|ab| = |af|
i |ef| = |de|
i |cd| = |cb|
Skąd wiadomo, że one są równe, na podstawie jakiego prawa? I czy jest tak tylko w trójkącie
prostokatnym, czy w kazdym, że punkty styczności okręgu wyznaczają takie równe odcinki?
2) Jak to jest z sinusami i cosinusami w trójkątach NIE prostych? Można wyliczając je, stosować
wzory na pole z sinusem między bokami?
Trójkąty ODE i OFE są podobne z warunku podobieństwa B,B,K
analogicznie pozostałe z AF i AB ... natomiast BC i CD są długości r (patrz kwadrat CDOB)
Pozostał drugi z problemów milenijnych.
na pole korzystając z sinusa można 'zawsze' ponieważ:
| h | ||
sinα = | ||
| b |
| absinα |
| ah | |||||||||||||
P = | = | = | |||||||||||||
| 2 | 2 | 2 |