Prawdopodobieństwo
Siowa: 1. Z talii 52 kart wybieramy 1. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania karty starszej od 9.
2. W urnie znajduje się 6 kul niebieskich i 7 czerwonych. Losujemy 2 kule. Jakie jest
prawdopodobieństwo otrzymania co najmniej 1 kuli czerwonej?
3. Spośród liczb {2,3,4,5,6} wybieramy 2, (bez zwracania) i otrzymamy liczbę dwucyfrową. Wypisz
wszystkie zdarzenia elementarne oraz zbiory zdarzeń losowych sąsiadujące z:
A − liczba parzysta
B − liczba podzielna przez 3
Wyznacz zdarzenia A' , A∩B , A\B
4. Rzucamy 2x sześcienną kostką do gry , która ma na każdej ścianę cyfry odpowiednio 1,2,3,4
Prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego do zdarzenia, że liczba 2 jest sumą oczek na obu
kostkach jest równe?
A− 15/16
B− 1/8
C− 1/16
D− 1/2
5.W pewnym regionie wyboru imion nowo narodzonym dzieciom można dokonać z wykazu zawierającego
90 imion. Nadając dziecku 2 imiona można zrobić to na:
A− 90*90
B− 90
C− 90*89
D− 89
31 mar 20:04
kochanus_niepospolitus:
1) i w czym problem
31 mar 20:11
kochanus_niepospolitus:
2) i w czym problem
31 mar 20:11
kochanus_niepospolitus:
ogólnie ... w czym właściwie jest problem
31 mar 20:12
Siowa: Chciałabym wiedzieć jak to rozwiązać
31 mar 20:13
===:
... problem w tym, że .... po co męczyć się samemu
31 mar 20:13
Jerzy:
ad. 1) Ile masz zdarzeń elementarnych ?
31 mar 20:14
Siowa: 1 rozwiązałam tak:
|Ω| = 52
|A| = 16
P(A) = 16/52 = 4/13
Czy to jest dobrze?
31 mar 20:16
Jerzy:
Prawie .... ile w takiej tali jest kart wiekszych od 10 ( asa uznajemy za najstarszą )
31 mar 20:18
Siowa: Nie, to zadania z Pk. chciałam sie upewnić czy dobrze zrobiłam
31 mar 20:18
kochanus_niepospolitus:
karty 'starsze' niż 9 to:
10, Walet, Dama, Król, AS

5*4 = 20 starszy kart
31 mar 20:18
Siowa: czyli w takim razie |A| = 20?
31 mar 20:19
Jerzy:
Tak
31 mar 20:19
Jerzy:
ad 2) co jest zdarezniem przeciwnym do A ?
31 mar 20:20
Siowa: Kurcze, zapomniałam o Asie... no oki.
2. Zrobiłam tak:
|Ω| = 6*7 = 42
A = {42, 42}
|A| = 2
P(A) = 2/42 = 1/21
31 mar 20:21
Jerzy:
żle .... policzymy prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego
IΩI = 7*6
IA'I = 6*5 − wylosowano 2 niebieskie
| | 6*5 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| |
| | 7*6 | |
31 mar 20:24
Jerzy:
ups...
IΩI = 13*12
31 mar 20:24
Siowa: Natomiast w 4 i 5zaznaczyłam c
31 mar 20:25
kochanus_niepospolitus:
w 4 masz podać prawdopodobieństwo zdarzenia PRZECIWNEGO a Ty zaznaczyłaś prawdopodobieństwo
tegoż zdarzenia
31 mar 20:27
Jerzy:
Żegnam Siowa , bo wprowadzasz chaos....nie dziwię się,ze masz problemy z matmą
31 mar 20:29