Szeregi naprzemienne zbieżność
wawa:
∞
∑(−1)n+1 * 14√n <−−− na podglądzie wygląda jakby tu było −1, a ma być
1/pierwiastek
n=1 czwartego stopnia z n
an = 14√n <−−− tak samo^
Nie wiem jak sprawdzić do czego dąży an a bez tego raczej dalej nie ruszę.
Myślałem nad kryterium porównawczym i znalazłem przykład:
∑(1nx) x≤ 1 jest rozbieżny <−−−− tak samo^
A moje an chyba jest już chyba w takiej formie, a szereg rozbieżny/zbieżny razy jakaś liczba
wciąż jest rozbieżny/zbieżny więc to (−1)n*(−1)1 chyba nie robi różnicy?
31 mar 19:53
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | |
zapisz to samo ale używając U do zapisu ułamka a nie u ( |
| a nie 1√2) bo obecnie |
| | √2 | |
nic z tego nie widać
31 mar 19:55
wawa: Na podglądzie nie wyglądało aż tak tragicznie O.O.
Oby teraz wyszło lepiej
∞
n=1
Przykład rozbieżnego:
∞
| | 1 | |
∑ |
| dla 0≤1 <−−− to 0 to jakaś zmienna a nie liczba zero, literka nie zadziałała |
| | 0√n | |
n=1
31 mar 20:03
kochanus_niepospolitus:
wskazówka −−− szereg Dirichleta
31 mar 20:06
wawa: Hmm tego jeszcze nie omawialiśmy, ale z tego co wyczytałem to po rozbiciu tego na dwa ciągi i
tak będę musiał dowiedzieć się do czego jest zbieżny a
n , żeby wiedzieć czy jest zbieżny do 0
czy też nie

a nie wiem jak. Swoją drogą brzmi to jak kryterium Leibnitza.
31 mar 20:26
31 mar 20:36