matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz granicę prostego ciągu zbieżnego
kosia:
(2
n
+ 1)
2
Wyznacz granicę ciągu
.
4
n
+2
n
Proszę o pomoc − wyszło mi 2, ma wyjść 1 :<
31 mar 19:50
kochanus_niepospolitus:
2
2n
+ 2*2
n
+ 1
4
n
+ 2*2
n
+ 1
= lim
= lim
=
4
n
+ 2
n
4
n
+ 2
n
4
n
( 1 + (
1
/
2
)
n
+ (
1
/
4
)
n
)
1
= lim
=
= 1
4
n
(1 + (
1
/
2
)
n
)
1
31 mar 19:52
kochanus_niepospolitus:
skorzystałem z własności potęg: (a
b
)
2
= a
2*b
= (a
2
)
b
31 mar 19:54