matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Help me
Anon:
15
7
Wiedząc, że tgx=−
i x należy(
π; 4π), oblicz wartość pozostałych funkcji
8
2
tygonometrycznych kąta x
31 mar 19:41
kochanus_niepospolitus:
1
ctgx =
tgx
a następnie
15
sinx = +/−
a
8
cosx = −/+
(które dodatnie, a które ujemne zależy od ćwiartki w której to się
a
znajduje) wstawiasz te wartości do tw. jedynki trygonometrycznej i wyliczasz niewiadomą 'a'
31 mar 19:45