Funkcja homograficzna
Qwerty: Coś mi nie wychodzi wykres, proszę o pomoc i rozpisanie kolejnych kroków
F(x)=|x|x−1
31 mar 19:32
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | |
a Ty napisz funkcję korzystając z U a nie u do zapisu ułamku ( |
| a nie 1√2) bo |
| | √2 | |
tutaj nic nie widać
31 mar 19:35
Qwerty: Czy teraz pasuje?
31 mar 19:36
kochanus_niepospolitus:
tak ... teraz pasuje
0) D
f = R/{1}
przypadek 1)
x≥0 i x≠1
| | x | | x−1 +1 | | 1 | |
F(x) = |
| = |
| = 1 + |
| |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
| | 1 | |
czyli F(x) to będzie funkcja g(x) = |
| przesunięta o jaki wektor  |
| | x | |
przypadek 2)
x<0
| | −x | | 1 | |
F(x) = |
| = − |
| − 1 |
| | x−1 | | x−1 | |
| | 1 | |
czyli F(x) to będzie funkcja g(x) = − |
| przesunięta o jaki wektor  |
| | x | |
31 mar 19:39
Qwerty: 1) [1,1]
2) [−1,−1]
Nie da się tego jakoś prościej? Na lekcji robiliśmy tak ze wykres z prawej strony odbijalismy
na lewą za sprawą wartości bezwzględnej
31 mar 19:44
kochanus_niepospolitus:
zależy od postaci funkcji
'obijać' możesz jeżeli:
1) D
f jest symetryczna względem osi OY (a nie jest

)
2) funkcja jest parzysta/nieparzysta ... a nie jest ze względu na D
f
31 mar 19:47
kochanus_niepospolitus:

widzisz jaki śliczny wykres wychodzi

Pokaż mi jak Ty chciałeś cokolwiek odbijać

Jedyne 'odbicie' byłoby dla Ciebie nielogiczne
... więc nawet lepiej o tym nie wspominać
31 mar 19:49
Qwerty: Co to znaczy D symetryczna względem osi OY?
31 mar 19:49
kochanus_niepospolitus:
to znaczy, że np. Df = R/{−2,2}
a nie Df = R/{−2,1}
31 mar 19:50
Qwerty: | | −2|x|−1 | |
A w takiej f(x)= |
| |
| | |x|+2 | |
Jaka jest dziedzina? Tylko −2?
Wiem że w tej funkcji będzie odbicie
31 mar 19:53
kochanus_niepospolitus:
Df = R ... przecież mianownik > 0 dla dowolnego x
31 mar 19:54
Qwerty: Faktycznie, to za każdym razem gdy w mianowniku będzie wartość bezwzględna można odbić wykres?
31 mar 19:56
Qwerty: To gdyby w pierwszej funkcji wyszła dziedzina R−{1,−1} to wtedy moge odbić? Ale gdy jest tylko
jedna liczna to nie można odbijać?
31 mar 19:59