ciąg
Maciek: Napisz wzór na n−ty wyraz ciągu an , którego suma n oczątkowych wyrazów S
n określona jest
Z góry dziękuje!
1 sty 20:43
Paweł: Jak dobrze mysle to trzeba tak zrobic
Sn−Sn−1=an
mi wyszło an=32n2+32n−1
1 sty 20:51
Maciek: kurde nie znałem tej zależności ale odp jest an=3n−1
1 sty 21:12
max:
Pomogę , bo
Paweł się pomylił w rachunkach

S
n−1=
12( n−1) [ 3(n−1)+1]=
12(n−1)(3n−2)=
=
32n
2 −
52n +1
to:
an = Sn − Sn−1 =
32n +
12n −
32n
2 +
52n −1=
an= 3n −1
1 sty 21:22
max:
a1 +a2 +a3 + .... + an−1 +an = Sn
a! +a2 +a3 +.... +an−1= Sn−1
to
an = Sn − Sn−1
1 sty 21:28
Maciek: Dzięki śliczne max
1 sty 21:29
Paweł: faktycznie dzieki max, z szybkosci pomylilem sie w obliczeniach. Ma wyjsc 3n−1
1 sty 21:31
Maciek: Oczywiście dzięki i dla Ciebie Paweł
1 sty 21:32
max:
1 sty 21:34