pomóżcie
Padalec: Okrąg opisany równaniem (x−3)2 + (y+2)2= r2 jest styczny do osi Oy.
Promień tego okregu jest równy:
a. √13
b. √5
c. 3
d. 2
31 mar 19:11
kochanus_niepospolitus:
OY jest to prosta x=0
jaka jest odległość środka okręgu od prostej x=0

To jest zadanie na 15 sekund (z czego 10 zajmuje przeczytanie, a 2 zaznaczenie odpowiedzi).
31 mar 19:14
Padalec: nie ogarniam już tego wcale −,−
31 mar 19:15
kochanus_niepospolitus:
to sobie zrób przerwę
31 mar 19:16
Padalec: pomóż a nie mądruj sie
31 mar 19:23
kochanus_niepospolitus:
Ale z czym mam Ci pomóc?
Potrafisz narysować układ współrzędnych

Potrafisz określić jakie współrzędne ma środek okręgu

Potrafisz zrobić kropkę w odpowiednim miejscu w układzie współrzędnych

Potrafisz zobaczyć jaka jest odległość tegoż punktu od osi OY

Jeżeli w którymś miejscu odpowiedziałeś 'NIE' ... to wtedy już wiesz o czego musisz zacząć
powtarzanie sobie materiału przed maturą.
31 mar 19:26
piotr:
31 mar 19:29