Jakie są długości boków powstałego trójkąta?
Anon: Na trójkącie ABC o bokach długośc iAB|=9, |AC|=3 i |BC|=7 opisano okrąg. W punkcie A
poprowadzono styczną do okręgu, która przecięła przedłużenie boku BC trójkąta w punkcie D.
Oblicz długości boków trójkąta ACD. Wykorzystaj informację że kąt |DAC|=|ABC|.
To zadanie już się pojawiło na forum 273897.html, jednak nie zostało ono wyjaśnione, a link
podany w jednej z odpowiedzi nie działa.
31 mar 19:09
Mila:
Masz jakąś odpowiedź do zadania, bo mam dziwne wyniki.
31 mar 21:03
Anon: AD = 21/8
DC = 7/8
31 mar 21:18
Mila:
Liczę jeszcze raz.
31 mar 21:36
Mila:

Korzystając z podanej informacji:
ΔACD∼ΔADB cecha kkk, |∡DAC|=|∡ABC|,∡ADC kąt wspólny dla obu trójkątów,
∡DCA=α+β
y
2=x*(x+7)
Teraz oblicz
cosβ z tw.cosinusów w ΔABC .
Następnie zastosuj tw. cosinusów w ΔACD.
Jak nie wyjdzie , to napiszę.
31 mar 22:06
Mila:
albo tak (łatwiej):
W ΔABC:
9
2=3
2+7
2−2*3*7 *cos(∡ C)
| | 23 | |
cos(∡C)=− |
| kąt rozwarty |
| | 42 | |
W ΔACD:
odp.
31 mar 22:28
Anon: Ślicznie dziękuję za rozwiązanie. 2 dni nad tym spędziłem i na nic mądrego nie wpadłem. Nie ma
to jak wprawiony umysł
31 mar 23:37
Mila:
31 mar 23:45