422
pies: a)wyznacz rownanie stycznej do wykresu funkcji f(x)= 1/4−x2 równoegłej do prostej y=−3x
b) f(x)=x(x3−1) prostopadlej do prostej −5y=1−x
nie wiem jak to zrobic
31 mar 19:09
Jerzy:
Styczna ma jeden punkt wspólny z krzywą
31 mar 19:12
kochanus_niepospolitus:
a) skoro jest równoległa do y=−3x ... to a=−3
a = f'(x
0)
−3 = f'(x
0) = −2x
0 −> x
0 = ....
| | 1 | | 1 | |
b) skoro prostopadłej do y = |
| x − |
| , to a= −5 |
| | 5 | | 5 | |
a = f'(x
0)
−5 = f'(x
0) = −2x
0 −> x
0 = ...
31 mar 19:12
pies: lol ale dlaczego f'= −2x0
31 mar 19:17
pies: lol
31 mar 20:38
Jerzy:
| | 1 | |
a ile wynosi pochodna z funkcjI f(x) = |
| − x2 ? |
| | 4 | |
31 mar 20:39
Jerzy:
ale to zadanie można teź rozwiązać bez pochodnych .... popatrz 19:12
31 mar 20:43
olekturbo: lol
31 mar 20:56
pies: no a co dalej bo nie rozumiem co tam jest napisane
31 mar 21:28
Jerzy:
a)
| | 1 | |
styczna : y = −3x + b i ma jeden punkt wspólny, czyli: |
| − x2 = −3x + b |
| | 4 | |
i warunek: jedno rozwiazanie
31 mar 21:30